Terugblik en Vervolgacties Webinar: 'Recyclaatgehalte in Textiel'
Met onze Community of Practice: Circulaire Economie zijn we op zoek naar manieren waarop analyse de transitie naar een circulaire economie kan versnellen. Op 7 mei 2024 organiseerden we samen met MODINT en Cirmar het Webinar ‘Recyclaatgehalte in textiel’. Het webinar is opgenomen en volledig terug te kijken, maar voor de snelle lezer hebben we de belangrijkste bevindingen op een rij gezet:
- Er bestaan al veel circulaire initiatieven. Die kunnen we versnellen door in de keten samen te werken. Zo komen analyse, wet- en regelgeving én businesskansen samen.
- Voor de textielindustrie zijn ambitieuze doelstellingen vastgelegd. Om die te kunnen halen moeten we wel weten waar en op welke schaal recyclaat wordt toegepast. Tracers op vezelniveau, vastlegging van analyseresultaten en nieuwe karakteriseringsmethoden kunnen daar het antwoord op zijn.
- Digitale Productpaspoorten stellen ons in staat informatieve analyseresultaten vast te leggen. Door die te koppelen aan gebruikstoepassingen en praktische informatie die in de keten gedeeld wordt, realiseren we het circulaire potentieel van materialen.
Het webinar eindigde met een oproep aan bedrijven. Analyse kan in veel situaties de sleutel zijn voor het toepasbaar maken van recyclaat. Sluit je daarom aan bij de Community of Practice "Circulaire Economie" (via een reactie op deze post). Zo kom je in contact met experts en bouwen we samen aan een circulaire economie!
Om vervolg te geven aan het webinar en de opmerkingen daarin gemaakt hebben we deze voorzet voor mogelijke thema’s gemaakt:
- Welke bestaande analysemethodes kunnen we vandaag al toepassen om de hoeveelheid recycled content in textiel vast te stellen?
- Welke technologie moeten we doorontwikkelen om bovenstaande te realiseren?
- Welke tagging-technologie kunnen we vandaag of op korte termijn al betaalbaar toepassen?
Zoals Peter Koppert in het webinar aangaf vertegenwoordigen katoen en poly-katoen combinaties het overgrote deel van de markt. Daarom stellen we voor om een eerste use case op te zetten gericht op deze materialen. De exacte onderzoeksvragen stellen we samen met de deelnemers vast, evenals de duur en tijdsbesteding. Ook goed om te weten: een subsidieaanvraag is mogelijk.
Laat je interesse in deze onderwerpen en relevante opmerkingen aan ons weten door te schakelen met een van onze innovatiemakelaars op [email protected].